ДІМ меду
Все для пасіки - все з пасіки
0 товар(ів) - 0,00 грн

Бджолиний розплід як харчовий продукт

Крім того, що бджолиний розплід цінний для пасічників, він цікавий і людям, далеким від сфери розведення бджіл. Залежно від типу яєць, які матка засіяла в стільники, потомство бджіл буває двох видів:

  1. Розплод бджіл-робітниць. На цих бджолиних діток припадає більшість сотень, оскільки в основному сім'я — це саме робочі бджоли.
  2. Трутневий розплід. З нього виростають самці бджіл – трутні.

Сьогодні бджолиний виводок може стати не лише новим поколінням, яке проживає у вулику, а й поживним обідом. Розплід все частіше вживається в їжу, а користь такої їжі доведена вченими.

Бджолиний розплід - неординарні ласощі

Сьогодні мешканці 130 країн світу їдять приблизно 2000 видів комах. У наших широтах розплід бджіл-робітниць тільки починає популяризуватися, тоді як представники племен Африки здавна вживають цей продукт. Існують рецепти, що передбачають подачу дітви в сирому, вареному та смаженому вигляді.

Але абстрагуємося від екзотичності страви і сконцентруємося на її користь. Розплід медоносних бджіл — цінне джерело білка, яке за рівнем вмісту цього компонента може змагатися навіть із м'ясом. Дослідники з Данії, Норвегії та Ізраїлю опублікували в Journal of Apicultural Research свою колективну наукову роботу «Стандартні методики вживання в їжу бджолиного розплоду», в якому наголошується, що в продукті присутні:

  • Різні мінеральні сполуки – кальцій, мідь, фосфор, цинк та натрій.
  • Величезний обсяг вітаміну D.
  • Тварини білки.
  • Жирні кислоти
  • Понад 30 амінокислот, що беруть участь у всіх процесах життєдіяльності людини.

Гастрономічні властивості бджолиного розплоду досліджувалися в Мексиці, Еквадорі, Австралії, Таїланді та Замбії. За багатством складу розплід бджіл-робітниць був прирівняний до яловичини.


Трутневий розплід у гастрономії

Розплід трутнів прийнято видаляти з вуликів контролю кліща Varroa. Але цінного інгредієнта часто не позбавляються, а виготовляють трутневий гомогенат або застосовують у кулінарії. Личинки самців відрізняються від розплоду бджіл велику кількість біологічно активних сполук. Трутневий розплід сьогодні неймовірно популярний у вигляді вичавки. Особливо європейці зараз цікавляться національними стравами та традиційною медициною Сходу. На межі цих двох сфер століттями японці, китайці, кенійці та в'єтнамці практикували вживання в їжу трутневих личинок. Це досить поширене явище, про що свідчить широкий спектр варіантів приготування розплоду:

  • Китайці в IХ столітті у кулінарних експериментах вже застосовували личинки самців бджіл. Їх солили, обсмажували, сушили, після чого розподіляли по маленьких мішечках для зберігання та продажу.
  • У Японії розплід трутнів відварюють та продають у магазинах у невеликих баночках. Продукт включений у меню окремих японських закладів – страву з високим цінником для справжніх гурманів. Найпопулярніша та апетитна страва — хатиноко. Для його приготування личинок трутнів відварюють у підсолодженому соєвому соусі - чудовий додаток до рису.
  • Деякі бджолярі їдять личинок трутнів сирими. Але можна взяти на замітку: легка обсмажування зберігає більшу частину біологічно активних компонентів, до того ж робить трутневе потомство приємнішим на смак.
  • З личинок трутнів роблять приправи. Вони мають специфічний смаковий відтінок та надають екстравагантності іншим стравам.
  • Із середини ХХ століття з трутневого розплоду активно виробляються тонізуючі продукти, що зміцнюють вплив на людський організм.
  • Перетерті личинки гробів, трутневий гомогенат, у чистому вигляді мають незвичайний солодкуватий смак, а при змішуванні з медом нагадують за смаком морозиво або молоко, що згущує.

Завдяки дивовижному складу трутневий розплід - це між гастрономією і медициною. За це його зараховують до функціональних продуктів — таких, які мають оздоровчу дію. Його вживання позитивно впливає на біохімічні процеси, що виправляє неполадки в обмінній системі.

Переваги та особливості приготування трутневого гомогенату

Трутневе молочко - так іноді називають гомогенат - має важливе значення, пов'язане з особливостями приготування. Його не піддають тепловій обробці, завдяки чому у розплоді зберігаються всі біологічно активні речовини:

  • 20-відсотковий вміст білка – тонізуючі та зміцнюючі властивості.
  • 22 амінокислоти, значний вміст деценових кислот – підтримка серцево-судинної системи.
  • Вітамін D – більше, ніж у риб'ячому жирі. Вітаміни А, С та Е - потужні антиоксиданти. Комбінація вітамінів групи В благотворно впливає на нервову систему.
  • Бджолині прогормони нормалізують гормональний фон та збільшують обсяг тестостерону, стимулюючи його вироблення для народження нових м'язових клітин та зміцнення кісткових структур.

Для виробництва гомогенату використовують 7-10-денні личинки. Це той вік, коли в них є найбільша концентрація біоактивних компонентів. Тим більше, на пізніх термінах розвитку у розплоді утворюється хітин, що негативно впливає на смак речовини.

Личинкова маса в стерильних умовах подрібнюється до однорідності (гомогена - звідси назва продукту). Виходить сметаноподібна маса, яку відразу ж заморожують, адсорбують або висушують. Якщо цього не зробити, гомогенат із трутневого розплоду протягом кількох годин потемніє та втратить весь лікувальний потенціал. Трутневе молочко, змішане з медом, можна приймати по половині чайної ложки двічі на добу хвилин за 20 до їди.


Бджолопродукти відновлюють нормальне функціонування багатьох систем у людському організмі. Личинки самок і самців бджіл здаються вам надто екзотичними у сирому, смаженому чи сушеному вигляді? Тоді для отримання користі використовуйте трутневий гомогенат. З кожним роком він стає все більш затребуваним.

Залиште свій коментар

Note: HTML is not translated!