ДІМ меду
Все для пасіки - все з пасіки
0 товар(ів) - 0,00 грн

ЧОМУ РОЗШАРОВУЄТЬСЯ МЕД

Багато любителів солодкого стикалися з проблемою, коли після деякого часу використання мед розшарувався, втратив колишню цілісність. Нижній, більш густий шар, візуально відрізняється від верхнього, рідкого. Мед настільки цінний продукт, що не хотілося б викидати його після такої події.

Цілком логічно, що у споживачів виникають питання. Якісний я купив мед? Чи можна вживати продукт після розшарування? У чому причина поділу складу на 2 різних частини? Про те, чому розшаровується мед і як цього не допустити, ви дізнаєтеся зі статті.


Основні причини поділу меду на шари

У більшості випадків поділ на шари позначається не на властивостях, а на зовнішньому вигляді і консистенції, але все ж краще дотримуватися певних правил зберігання і вибирати мед для себе та своїх близьких тільки у перевірених виробників.

Якщо ваш мед розшарувався на рідкий і густий, важливо знайти причину, щоб убезпечити себе. Їх може бути кілька, від цілком нешкідливих, що не впливають ніяк на якість продукту, до таких, які вимагають ставлення з обережністю. Джерелом проблеми може бути як виробник, так і той, хто придбав товар. Але про все по порядку. Причинами неоднорідності продукту могли послужити наступні фактори:

  • Поспіх пасічника

Викачка незрілого меду - це груба помилка. Бджоляр в надії швидше відкачати мед міг поквапитися зі збором «медового урожаю», але це призводить до небажаних наслідків вже незабаром після придбання товару. Якщо цю статтю читають виробники меду, знайте: лише після того, як 70% чарунок будуть запечатані бджолами, можна починати відкачування. Якщо ж ви серйозно ставитеся до цього процесу, але мед в банці все одно розшарувався, причина криється в іншому.

  • Навмисне псування продукту

Фальсифікація - непростимий злочин, що порушує не тільки права споживача, але і всі допустимі норми. Прагнучи збільшити обсяг в банці, зробити продукт більш густим або солодким, недбайливі виробники нерідко застосовують добавки. У хід йдуть борошно, крохмаль, цукровий сироп. Але подібні хитрощі не йдуть на користь репутації, а покупці в тривозі шукають причину, чому розшаровується мед. Важливо перевіряти у реалізатора документи на продукцію і розпитувати про процес збору і підготовки меду до продажу. Важливо ознайомитися зі складом продукту і, якщо він викликає сумніви, віддати перевагу меду з іншого пасіки.

  •  Розтоплення

Любителі меду дуже часто надають перевагу ласощам у рідкому стані.  Крім цього, щоб мед було зручніше розливати з великої ємності в банки, багато виробників нагрівають його. Він стає більш естетичним на вигляд і рідким. Однак важливо пам'ятати, що така процедура може бути абсолютно безпечною, але при цьому стати причиною, чому мед розшарувався на темний і світлий. Наприклад, якщо підігріти мед до 40 градусів, то і смакові характеристики, і загальні властивості залишаться незмінними. У той час як надмірне нагрівання може знищити всі корисні властивості для організму.

  • Помилка зберігання

Результат роботи бджіл потрібно зберігати в особливих умовах. Потрібно поставити ємність в приміщенні, в якому температура не нижче 5 ° C та не вище 18 ° C. Так мед не розшарується при зберіганні. Відповідне місце - темна комора або льох. Але важливо пам'ятати, що підвищена вологість може несприятливо позначитися на консистенції. Чим вище вологість, тим інтенсивніше розшаровується структура.

  • Змішування нектарів

Неможливо гарантувати покупцеві 100% моносостав певного різновиду продукту. Наприклад, в акацієвому або липовому меді може бути домішки нектару, зібраного з інших рослин, що цвітуть у той самий час. Іноді компоненти виявляються різними за властивостями. Якщо мед розшарувався на рідкий і густий, не завжди просто визначити, чому це сталося. Але, якщо не можете знайти інше пояснення, ймовірно, причиною послужив своєрідний мікс нектарів.

  • Однакові пропорції глюкози і фруктози

Це природний процес, який частіше за інших обставин є винуватцем поділу меду на дві частини. У будь-якому бджолиному нектарі є такі компоненти, як глюкоза і фруктоза, але в кожному сорті присутнє різне співвідношення. Перший солодкий компонент відповідає за кристалізацію меду, завдяки чому він твердне. У фруктози інше завдання – забезпечення рідкої консистенції продукту. Коли в співвідношенні складових можна поставити знак рівності, постає закономірна відповідь на питання: «Чи може натуральний мед розшаровуватися?». Особливо часто розшаровується гречаний мед, що ніяк не позначається на його якості.

Як з'ясувати, чи якісний мед, який розшарувався?

Поділ нектару на різні по консистенції шари не відбивається на якості, якщо причиною не є несумлінність виробника і домішки. Відрізнити хороший товар від поганого досить просто.

Сфальсифікований мед не має яскраво вираженого аромату, а після вживання в горлі не виникне приємного першіння. Ви вже знаєте, чому розшаровується мед при зберіганні, тому зможете дотримуватися всіх правил. Якщо проблема все ж проявилася, поцікавтеся у продавця особливостями виробництва і що могло вплинути на однорідність продукту.


Чи можна їсти розшарований мед?

Більшість причин розшарування придбаного продукту абсолютно безпечні для тих, хто любить ним поласувати. Але головні виключення - це:

  1. Фальсифікація.
  2. Перегрів.

Вживати таку продукцію небезпечно для здоров'я як дітям, так і дорослим. Інші перераховані вище причини не можуть нашкодити здоров'ю людини. Якщо мед зберігати неправильно, він може придбати специфічний аромат бродіння з легкою кислинкою, яка відіб'ється і на смаку.

Ще одна ознака - роздута кришка банки. Їсти із задоволенням такий мед не вийде, але він стане придатним інгредієнтом для випічки або маринаду.

Ви вже знаєте, чи може мед розшаровуватися з природних причин. Це так, якщо в складі присутній певний мікс нектарів або цьому сприяє пропорція глюкози і фруктози в складі сорту меду. Але в цих випадках не варто переживати, адже ні смак, ні запах, ні якість меду при цьому не страждає. Ця обставина не перешкоджає вживанню меду в їжу.

У більшості випадків поділ на шари позначається не на властивостях, а на зовнішньому вигляді і консистенції, але все ж краще дотримуватися певних правил зберігання і вибирати мед для себе та своїх близьких тільки у перевірених виробників.


Залиште свій коментар

Note: HTML is not translated!