ДІМ меду
Все для пасіки - все з пасіки
0 товар(ів) - 0,00 грн

ПРЯНИЙ НАПІЙ РОДОМ ІЗ РИМУ

За вікном стукає дощ, дме холодний вітер, а будинок наповнений теплом, затишком, спокусливим ароматом вина та запашних спецій. Це пахне вишуканий глінтвейн.

Його зразок вчилися готувати ще у стародавньому Римі, лише без процесу підігріву. Основою для напою служив будь-який сорт вина, навіть найпростіший і найдешевший. Його збагачували різноманітними ароматними спеціями, запашними травами, шматочками соковитих фруктів. І лише у Середні віки жителі Європейських країн стали підігрівати цей оригінальний напій. На сьогоднішній день глінтвейн має величезну популярність, а також є невід'ємною символікою католицьких різдвяних святкувань. Варто зазначити, що у перекладі це слово означає гаряче вино.

Чи існують стандарти у приготуванні глінтвейну?

Популярний і багатьма улюблений напій краще вживати в холодну пору року, оскільки він чудово зігріває. Залежно від використовуваних додаткових інгредієнтів, глінтвейн має бадьорий, тонізуючий або розслаблюючий та заспокійливий ефект. Існує безліч рецептів його приготування, тому назвати єдиний правильний стандарт практично неможливо.

Основою для глінтвейну також можуть бути безалкогольні напої, наприклад, різні види соків. Найбільш підходящим вважається вишневий, оскільки він точніше передає справжні смакові нотки. Сік підігрівають і додають бажані спеції, ягоди та шматочки фруктів.

Склад алкогольного глінтвейну різноманітніший. Це можуть бути будь-які з перерахованих композицій:

  • сухого вина;
  • бренді;
  • коньяку;
  • рому;
  • портвейну;
  • хересу.

Глінтвейн поділяють на білий і червоний - все залежить від сорту вина, що використовується. Варто відзначити, що найбільш підходящим є сухий або напівсухий напій. Як ароматний і смачний підсолоджувач чудово підходить натуральний мед. У разі неможливості використовувати мед, допускається використання напівсолодкого вина для надання напою необхідної насолоди. Щодо спецій, бажано використовувати їх максимально в цілісному вигляді, тому що мелені добавки зроблять напій каламутним і його неможливо процідити. У глінтвейн додають палички кориці, гвоздику, м'яту, ваніль, мускат, аніс, бадьян, імбир, кардамон, шафран, лаванду, коріандр, лавровий лист, горошки червоного, чорного та білого перцю.

Насиченості, багатого аромату та різноманітності смаку можна домогтися ще й за допомогою додавання ягід та фруктів. Найчастіше в глінтвейн кладуть:

  • апельсини;
  • лимони;
  • мандарини;
  • вишні;
  • полуницю;
  • малину;
  • яблука;
  • ананаси;
  • персики;
  • смородину;
  • чорниці.

Повноцінною альтернативою свіжим фруктам можуть бути сушені, такі як родзинки, курага, чорнослив, інжир, фініки. Під час розігріву напою вони встигають відкрити свій витончений смак. Як бачимо, варіантів композицій є дуже багато, тому глінтвейн служить чудовим і бажаним частуванням навіть для витончених і примхливих гурманів.

Корисні поради щодо створення гарячого європейського напою

Як правильно приготувати глінтвейн і з чого варто починати? Спробуємо розібратися у його рецептурах докладніше.

Як основа для алкогольного глінтвейну беремо найпростіше сухе або напівсухе вино без багатого ароматного букету та післясмаку. Його розігрівають до температури 70-80 °С. У процесі додавання різних інгредієнтів нейтральне вино не перебиватиме їх смаку, а, навпаки, вигідно підкреслить ароматний букет. Для створення класичного напою використовують гвоздику та палички кориці. Великою популярністю користується цедра цитрусових.

Головне правило у приготуванні глінтвейну – не переборщити з інгредієнтами, тому оптимальною кількістю є п'ять різних елементів. У напої неодмінно повинен бути присутнім домінуючий смак і аромат для отримання максимального задоволення.

Відвар фруктів та спецій можна робити окремо. Їх потрібно вимити, нарізати невеликими шматочками або часточками і покласти в ємність, яку заливаємо окропом. Накриваємо кришкою та наполягаємо приблизно п'ятнадцять хвилин.

Якщо ви вирішили додати у вино інші алкогольні напої, весь цей мікс необхідно поставити на мінімальний вогонь. Розігріваємо до появи пари. Це і буде необхідна температура. У вино додаємо спеції та шматочки свіжих фруктів або приготований настій фруктів та спецій. Вимикаємо вогонь та прибираємо ємність убік. Все добре розмішуємо і залишаємо на пару хвилин. Трохи остиглий напій можна підсолодити медом. Глінтвейн проціджуємо, щоб позбутися осаду. Якщо в ньому є часточки апельсина, мандарину або лимона, то вони можуть стати оригінальною декоративною прикрасою. З такою ж метою можна помістити в склянку паличку кориці, кілька свіжих ягід, зірочку бадьяна або листочки інших спецій.

Насправді все досить просто, якщо дотримуватися необхідних нюансів. Після маленьких експериментів згодом кожен зможе знайти свій ідеальний рецепт. Їм варто порадувати не лише рідних, а й друзів, запросивши на чашечку дивовижного зігрівального напою.

Як і з чим подають глінтвейн

Якщо в планах з'явилося затіяти вечірку або запросити гостей, варто обзавестися спеціальними келихами для глінтвейну. Це високі оригінальні склянки з товстого скла з розширенням угорі та доповнені для зручності ручкою. Така форма сприяє розкриттю витонченого смаку напою, добре зберігає його температуру та дає можливість комфортного пиття, незважаючи на наявність фруктів та листочків. Вдома або на природі зручно скористатися звичайними керамічними кружками з ручкою. Це і є класичний та комфортний варіант для вживання глінтвейну.

Що ж до їжі, то сюди підійдуть найрізноманітніші страви та закуски:

  • солоні крекери, вафлі, галети та печиво;
  • різні сорти сиру;
  • м'ясна або овочева випічка;
  • риба;
  • фрукти;
  • пончики;
  • горіхи.

У кожній сім'ї, у різних країнах є свої уподобання, тому все залежить від індивідуального смаку.

Важливо пам'ятати, що глінтвейн готують у такій кількості, щоб можна було випити відразу, інакше він втратить свій витончений смак та ефект.

Експериментуйте та знаходите своє ідеальне поєднання вина, фруктів та спецій, щоразу під настрій та привід. Сподіваємося, ви скористаєтеся і нашим детальним рецептом смачного глінтвейну із добірних інгредієнтів для його приготування. Головне, щоб цей процес приносив справжнє задоволення та став гарною смачною традицією у вашому домі.

Залиште свій коментар

Note: HTML is not translated!