ДІМ меду
Все для пасіки - все з пасіки
0 товар(ів) - 0,00 грн

АРОМАТНИЙ РІЗДВЯНИЙ КЕКС PAIN D'EPICES

Незабутній смак Різдва

Аромат свіжої випічки у багатьох асоціюється з теплими дитячими спогадами, затишними вечорами та святковими незабутніми застіллями. Кожній країні, як сім'ї, властиві унікальні самобутні традиції. Одним з найяскравіших і найсмачніших свят, звичайно ж, є Різдво. У цей період господині прикрашають будинок колоритно, готують улюблені страви, які наповнюють чудовим ароматом кожен куточок. Але є їжа, без якої неможливо уявити справжній святковий французький стіл. Ми поговоримо про різдвяну випічку Pain d'Epices або як його прийнято називати в Європі – про хліб зі спеціями чи пряний хліб.



Особливості приготування традиційної страви

Якщо ви поціновувач кулінарних шедеврів різних народів світу, то напевно встигли полюбити цю напрочуд смачну, запашну і самодостатню випічку, що прийшла із середньовічної Бургундії. Pain d'Epices виходить надзвичайно ароматним. Пористий, у міру солодкуватий, з легким гречаним відтінком, просочений вишуканими запашними прянощами, він залишає довгий і незабутній післясмак. Одним із вирішальних інгредієнтів є натуральний мед. Бажано, щоб він був насиченим, наприклад, гречаним або каштановим. Його варто придбати у бджолярів, яким ви довіряєте, або у нашому інтернет-магазині «Дім меду». Улюблений ароматний сорт продукту займе гідне місце на кожному святковому столі та зробить випічку м'якою та запашною.

Як правильно запікати та подавати


У давнину інгредієнти змішували з медом і залишали майже на два тижні. Зараз, завдяки розпушувачам, весь процес відбувається набагато швидше.

Отже, медовий кекс відправляється в розігріту духовку на потрібний час. Для вдалої випічки чудово підходить силіконова, керамічна, скляна або залізна форма, бажано прямокутна. Розмір ємності залежить кількості змішаних продуктів. Потрібно враховувати, що у процесі випікання хліб значно збільшується у розмірі.
Силіконову форму бажано змастити вершковим маслом, але можна уникнути цього. Що стосується решти видів – то їхнє дно варто застелити пергаментом для того, щоб кекс легко витягти.
Спечений хліб зі спеціями та медом дістають із духовки та очікують повного остигання, не виймаючи з форми. Через деякий час Pain d'Epices можна перекласти в скляний або керамічний посуд.
Кекс може досить довго зберігатися у холодильнику, якщо все зроблено правильно. Згодом він набуває особливого багатого смаку. Для тривалого зберігання його необхідно загорнути в папір і покласти у закритій ємності у холодильник. Так він стає ще кращим.
Традиційно, як і всі святкові страви, медовий хліб подають у гарному вишуканому посуді. Доречними будуть тематичні прикраси різдвяними фігурками чи хвойними гілочками. Хліб можна вживати як десерт.Для цього його змащують теплим запашним медом, а зверху прикрашають апельсиновими цукатами. Французи часто їдять його з фуа гра, не додаючи ніяких солодких інгредієнтів додатково. Родичі та гості, напевно, захочуть поласувати зайвим шматочком ароматної випічки, бо перед таким смаком не зможе встояти ніхто!

Рецепт ідеального кексу



Ознайомившись із технологією створення медового Pain d'Epices, ми пропонуємо вам спробувати самим спекти цей дивний святковий кекс за рецептом шефа Cyril Lignac. Це дуже просто, а результат вас порадує. Але перш ніж приступити до його створення, радимо запастися достатньою кількістю ароматного меду, який відіграє ключову роль в отриманні досконалого смаку. За бажанням у випічку можна додати трохи сухофруктів або родзинок.

Інгредієнти


Вам знадобиться:

  • 200 г меду
  • 200 г води
  • 90 г цукру (ми використали 60 г коричневого)
  • цедра 1 апельсина та 1 лимона
  • 1 ч. л. кориці
  • ½ ч. л. сушеного імбиру
  • по ч. л. мускатного горіха, мелених гвоздики, кардамону
  • м'якоть стручка ванілі (або ванільний цукор)
  • 200 г борошна
  • 1 ст. л. розпушувача
  • 1 ч. л.  з маленькою гіркою соди
  • дрібка солі
  • 140 г вершкового масла та трохи для змащування форми

У Європі продається готовий набір спецій для такої випічки, у цьому випадку може бути використано 3 г суміші.

Приготування

  1. Попередньо розігріваємо духовку до 180°С.
  2. Змішуємо в об'ємній мисці борошно, розпушувач, соду та сіль.
  3. Воду, мед та цукор розтоплюємо на повільному вогні у каструлі. Додаємо спеції та цедру, потім знімаємо з вогню і вливаємо в борошняну суміш, постійно перемішуючи за допомогою вінчика.
  4. Вершкове масло розтоплюємо на плиті або в мікрохвильовій печі і додаємо в масу, добре перемішуємо. Тісто вийде досить рідким.
  5. Виливаємо тісто у форму, змащену вершковим маслом або застелену пергаментним папером, та відправляємо у розігріту духовку на 35 хв. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою. Кекс готовий, якщо вона виходить сухою.

Даємо кексу повністю охолонути і потім дістаємо з форми.

На наступний день після випічки пряний хліб набуває більш щільної текстури, не кришиться при нарізанні і стає ще більш насиченим, неймовірно ароматним. Кажуть, що смак найбільше розкривається через 24-48 годин. Але якщо чесно, то втриматися і не спробувати одразу дуже складно, тому що при випіканні весь простір навколо пахне спеціями, медом і святом. У будь-якому випадку ви отримаєте гастрономічне задоволення.


Залиште свій коментар

Note: HTML is not translated!