Забрус бджолиний — це зрізані воскові кришечки із запечатаних медових стільників та мед.
Бджоли запечатують чарунки, заповнені зрілим медом, восковими кришечками. Неякісний мед бджоли ні в якому разі не запечатують — це ніби „знак якості" меду. Із запечатаних стільників мед отримують набагато ароматніший. Це відбувається тому, що при цьому бджоли використовують секрет воскових залоз, прополіс і квітковий пилок. Тому забрус — це цілий букет з бджолопродуктів, природний комплекс біологічно активних речовин. Складові продукту знаходяться в оптимальному співвідношенні, що задається самими бджолами. Компоненти забрусу підсилюють дію один одного.
Забрус проявляє протизапальні, антибіотичні, імуномоделюючі, адсорбуючі, антисептичні та інші властивості. Забрус має значну антибактеріальну та антивірусну дію, корисний при лікуванні ЛОР органів, ясен, дихальних шляхів, кишківника, підвищує імунітет. Такі потужні властивості забрусу вчені пояснюють високим вмістом лізоциму - активатору багатьох імунних механізмів (концентрація у 10 разів вища, ніжу меді).
Детальніше про застосування забрусу