Мед — це продукт, який бджоли отримують після переробки нектару. Квітковий мед поділяється на монофлорний (отриманий з нектару одного виду медоносів) і поліфлорний (отриманий з нектару різних медоносних рослин). Мед складається з більше ніж 400 життєвоважливих сполук, що мають активні біологічні властивості. Це моноцукри, вітаміни, білки, макро- і мікроелементи тощо. Японці називають його «королем натуральних продуктів». Кристалізація меду при зберіганні — це природна консервація продукту, яка сприяє збереженню всіх притаманних йому якостей.
Меди темних сортів містять більше мікроелементів та каротинів та мають вищу кислотність. Мед світлих сортів менш алергічний, в нього більш вишуканий смак та нижча кислотність.
При регулярному вживанні мед проявляє загальнозміцнюючу, заспокійливу, протизапальну, антитоксичну, антибіотичну, ранозаживляючу, протирадіаційну дію. Регулює обмін речовин, покращує стан шкіри, пам'ять, регулює секрецію кишківника, позитивно впливає на серцеву діяльність, нервову систему, чинить омолоджуючу дію і сприяє довголіттю. Вагітним жінкам рекомендуєтсья вживати натуральний бджолиний мед, особливо у поєднанні з пилком, це є запорукою народження здорової дитини. Діти, які регyлярно вживають мед, завжди розвиваються краще фізично та розумово.
Апітерапевти радять вживати орієнтовно протягом доби по 0,5-1 г меду на 1 кг маси тіла здорової людини (повна столова ложка — 45 г, повна чайна ложка — 12 r) Вживати мед потрібно не лише, коли захворів, а регyлярно, при цьому дози можуть бути малими. При вживанні мед не ковтайте одразу, а розсмоктуйте його. Не кладіть мед у дуже гарячий чай чи воду, бо він втратить свої цілющі властивості.
Важливо знати: мед, розведений у холодній воді підвищує кислотність шлункового соку, а розведений теплою водою при прийомі за 15 хв. перед їжею - знижує.
Бджолиний мед можна купити у пасічників, на базарі у супермаркетах. А в магазині "Дім меду" ви завжди можете продегустувати та купити різні сорти високоякісного натурального меду за привабливими цінами.