ДІМ меду
Все для пасіки - все з пасіки
0 товар(ів) - 0,00 грн

МЕД В КУЛІНАРІЇ - ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ

Мед увійшов в життя людини дуже давно, ще в давнину його використовували як ласощі і в народній медицині. Крім неймовірного смаку цей продукт має безліч корисних властивостей, що робить його безцінним і незамінним. На сьогоднішній день мед незмінно залишається одним з найбільш корисних і цілющих продуктів. Він активно використовується в різних сферах життєдіяльності людини, починаючи з побутового застосування і закінчуючи медициною. На сучасному ринку можна зустріти безліч засобів, до складу яких входить мед, наприклад:

  • лікувальні препарати;
  • сиропи;
  • мазі;
  • креми і скраби.

Широкого застосування мед набув також в кулінарії, він використовується як в чистому вигляді, так і для приготування різноманітних страв. Ну хто з нас відмовиться скуштувати всім відомий медовик? А випити теплого трав'яного чаю з медом? Жодна людина не може залишитися байдужою до цього натуральному продукту, тому мед є майже в кожному домі і регулярно використовується господинями.

Трохи фактів про мед


Мед являє собою в'язку рідину з яскраво вираженим солодким смаком. Він є продуктом життєдіяльності бджіл, які обробляють нектар квітів. Історія виникнення меду йде далеко в минуле і тісно переплітається з різними культурами, тому не дивно, що популярність меду досить висока у всіх куточках планети.

Зараз рецепти з медом можна знайти всього за кілька секунд, адже існує колосальна кількість страв з цим інгредієнтом.

У кулінарії сьогодні використовується будь-який мед, головне, щоб він був натуральним. Адже навіть строго витримуючи рецепт торту з медом, він може не вийти через неякісний продукт.

Переваги використання меду в кулінарії


Як вже було зазначено, мед дуже широко використовується в приготуванні найрізноманітніших ласощів, і численні рецепти тортів з медом є тому підтвердженням. Мед використовується не тільки в якості інгредієнта для надання солодкості, також він здатний продовжити термін зберігання різних продуктів. Активне використання меду в маринуванні м'яса і риби дозволяє додати страві пікантності, а також запобігає розмноженню бактерій.

Природно, основна функція меду - це замінник цукру. Навіть простий торт з медом буде набагато корисніше завдяки вмісту фруктози, ніж його аналог з використанням цукру, що складається з глюкози. Важливо згадати, що мед використовувався задовго до початку виробництва цукру, і саме він був основним джерелом солодкості у наших предків.

В яких стравах використовується натуральний мед


Кулінарні можливості меду просто безмежні, з його використанням можна приготувати колосальну кількість страв:

  • всіляка випічка: медові торти, штрудели, печиво та пряники;
  • салати;
  • м'ясні та рибні страви;
  • соуси;
  • десерти;
  • медові напої (лимонад, збитень, питний мед) і багато іншого.

Мед здатний надати будь-якій страві неповторного аромату, пікантного смаку і рум'яності. Рецепти страв з медом допоможуть зрозуміти, наскільки безмежні можливості цього продукту і які шедеври можна приготувати з його допомогою. Його можна додавати в основу страви, використовувати для карамелізування, робити різні топінги і муси. Вдало мед поєднується з м'ясними та рибними продуктами. Але перш, ніж використовувати мед, необхідно розібратися в деяких його властивостях.

Важливі властивості меду в кулінарії

Вивчивши рецепт медових пряників або будь-якого іншого десерту, неможливо зрозуміти всі особливості даного продукту. Однак їх необхідно знати, щоб отримати смачне блюдо.

  1. По-перше, варто відзначити, що мед солодше цукру, тому перш ніж замінити один продукт на інший, потрібно врахувати цей фактор, щоб не зіпсувати страву. Меду потрібно в два рази менше, ніж цукру.
  2. По-друге, до складу меду входить вода, тому в процесі приготування потрібно враховувати, що після танення меду блюдо буде більш рідке.
  3. Третя і дуже важлива властивість меду - це продовження терміну зберігання продуктів. Навіть трохи меду, доданого в випічку, запобігне її швидкому висиханню.
  4. Необхідно враховувати, що мед важчий за воду. Наприклад, в склянці меду буде міститися 350 г, в той час як води 200 г.

І ще кілька особливостей використання меду на кухні


  • Мед відмінно поєднується з прянощами. Тому його можна сміливо використовувати разом з імбиром, коріандром, цедрою апельсина або лимона, гірчицею і ін., які розкриються разом з медом прекрасним ароматним букетом.
  • Натуральний мед надає випічці приємного коричневого кольору, а скоринка на м'ясі буде також рум'яною коричневою і ароматною.
  • Зазвичай в рецептах використовується рідкий мед. Тому, якщо у вас вдома мед закристалізований (а це його природний стан), то його можна легко розпустити на водяній бані, нагрівши до температури 40 градусів.

Обмеження для використання меду в стравах

Незважаючи на численні переваги і корисні властивості меду, використовувати його потрібно в помірній кількості, як і будь-який продукт. Справа в тому, що він володіє підвищеною кислотністю, тому його надмірне вживання може викликати печію. Ну і як би там не було, мед - це солодощі, тому вживати його потрібно невеликими порціями. Також такий продукт вважається алергенним, і надмірне його вживання може викликати алергічні реакції при схильності до них організму.

Будь-яке блюдо з помірним додаванням меду буде вишуканим, пікантним і дуже ароматним. Навіть простий теплий чай з медом пити приємніше і безсумнівно корисніше, ніж з цукром або варенням. А якщо медом доповнити трав'яний чай, то цілющі властивості напою підвищаться.


Залиште свій коментар

Note: HTML is not translated!