КРЕМ-МЕД АБО МЕДОВИЙ МУС
Що являє собою крем-мед або медовий мус, який все частіше
зустрічається у продажу? Технологія виробництва медового мусу була винайдена на
початку минулого століття в Канаді. Для цього мед розливався у великі ємності і
витримувався не менше двох тижнів при певній (14-15 ° С) температурі.
Після цього ємності перевозилися в приміщення з більш
високою температурою (28-29 ° С) для розм'якшення отриманої суміші. При цьому
мед постійно перемішувався для досягнення необхідної консистенції. В результаті
виходив медовий десерт - крем-мед, який став досить популярним в Новому світі і
згодом став вироблятися і в Європі.
Це відмінна альтернатива звичайному рідкому меду, яка сьогодні виготовляється в виробничих масштабах. Як же в наш час роблять крем-мед і чим він відрізняється від стандартного меду?
Сучасна технологія і відмінності
Для виробництва медового мусу на сучасному виробництві
використовують спеціальне обладнання, яке необхідно для акуратного і якісного
розмішування меду будь-якої щільності. Це робиться для розщеплення великих
медових кристалів і отримання однорідної структури.
Медові кристали поступово дробляться, при цьому зменшується
загальна в'язкість меду. Продукт навіть змінює свій початковий колір - прозорий
бурштиновий мед стає світло-кремовим мусом. У результаті виходить ніжний і делікатний крем-мед, в
якому присутні кристали меду розміром не більше 0,04 мм. За своєю консистенцією
продукт схожий на сметану або на топлене масло.
Чи відрізняється мед-мус від стандартного меду? Якщо не
брати до уваги незвичайний відтінок і структуру, то перед нами - все той самий корисний продукт з усіма
його перевагами. Причому у мусу є одна важлива і незаперечна перевага: якщо
затверділий мед після розігріву позбавляється багатьох корисних властивостей, то крем-мед зберігає свій склад
і структуру в будь-яких умовах.
Його не потрібно розтоплювати, мус не розшаровується, не
кристалізується і не «сідає». Крем не «тікає» з ложки, просто наноситься і
розмазується по хлібу. Крем-медом завжди із задоволенням ласують як діти, так і
дорослі! Крем-мус - це своєрідний «збитий мед» з новою структурою, який
зберігає свої кращі властивості, поки ви його повністю не використовуєте.
Як поліпшити медовий мус
Щоб поліпшити корисні властивості продукту, фахівці рекомендують додавати в нього
додаткові компоненти:
- всілякі ягоди (суниця або полуниця, смородина, малина,
журавлина);
- волоські і мигдальні горіхи, фундук;
- кунжут і імбир;
- розмелений зелений чай;
- гвоздику та ін.
При цьому готовий продукт отримує додаткові смакові і
ароматні характеристики, а його колір може стати гарного червонуватого відтінку, наприклад,
після додавання подрібнених ягід малини.
Чи існують протипоказання до вживання медового мусу?
Насправді, якщо у вас немає алергії на медовий продукт, крем-мед повністю
безпечний. У той же час звертаємо вашу увагу, що важливо вибирати саме якісний
продукт від надійного виробника.
Якщо мед-мус виготовлений не за технологією, якщо в нього
додані хімічні компоненти (загусники і ароматизатори, наприклад), це може стати
причиною серйозного отруєння. В ідеальному продукті - тільки природна сировина
та компоненти.
При цьому важливо розуміти, то вартість якісного крем-меду
трохи вище, ніж у вихідного продукту. Ця «націнка» включає в себе собівартість
виробничих витрат (електроенергія, оплата праці персоналу і так далі).
Вибираємо збитий мед правильно
Щоб уберегтися від всіляких підробок популярного продукту, необхідно
слідувати простим порадам. Перш за все, купувати крем-мед найкраще у
перевірених і надійних постачальників і бджолярів.
Продукт досить популярний, тому деякі «нечисті на руку»
підприємці додають в нього непотрібні і не корисні для якості компоненти
(сиропи, борошно, сухе молоко, жовтки і білки). Це дозволяє збільшити загальний
вихід сурогатного крем-меду, проте про якість продукту можна забути.
Як приготувати медовий мус в домашніх умовах самому
Зрозуміло, що вдома
важко використовувати технології великого виробництва, однак ви цілком можете
приготувати крем-мед для особистого використання наявними «ресурсами». Для
цього вам знадобиться 170 г звичайного рідкого і 30 г кристалізованого меду.
Беремо звичайний міксер і починаємо збивати отриману медову
масу, поступово збільшуючи швидкість. Процес необхідно проводити протягом 10-15
хвилин (в залежності від консистенції початкових компонентів). Ключовий
показник готовності - освітлення медової маси до кремового відтінку.
В самому кінці необхідно додати додаткові інгредієнти
(ягоди, горіхи, ваніль та
ін.), Ще раз перемішати і перекласти масу в скляну тару. Протягом 3-4 днів крем
настоїться, після чого ви зможете насолодитися ідеальним повітряним смаком
медових ласощів домашнього приготування. Зберігати
отриманий продукт бажано в прохолодному місці.